Cara Meluruskan Rambut Dengan Lidah Buaya No ratings yet.

By | September 7, 2017

Terdapat banyak khasiat lidah buaya antaranya adalah kita dapat Meluruskan Rambut Dengan Lidah Buaya. Mungkin ramai diantara anda tidak mengetahui cara penggunaan dengan betul. Tapi pada kali ini saya tertarik untuk berkongsi Cara Meluruskan Rambut Dengan Lidah Buaya saya harap entri ini akan berguna kepada anda di luar sana. Tapi terlebih dahulu saya akan kongsikan beberapa khasiat yang terkandung dalam Lidah Buaya atau lebih dikenali sebagai Aloe Vera di antarabangsa.

Cara Meluruskan Rambut Dengan Lidah Buaya

Manfaat Lidah Buaya

Manfaat dan Khasiat Daun Lidah Buaya

Nama saintifik Aloe Vera tapi di Malaysia lebih dikenali sebagai Lidah Buaya. Tanaman ini beriklim tropika dan bentuk menyerupai pokok kaktus. Tumbuhan ini telah digunakan sebagai produk kecantikan disebabkan lidah buaya mempunyai pelbagai maafaat dan khasiat.

Antara bahagian yang sering digunakan untuk tujuan kecantikan dan perubatan adalah bagian gel dan lateks. Gel dan lateks boleh didapatkan pada bahagian daun. Kandungan lateks boleh didapatkan pada bahagian bawah kulit tanaman tersebut dengan warna kekuningan.

Ketahui cara mendapatkan manfaat dari pokok lidah buaya. Antara manfaat lidah buaya adalah untuk muka, menghilangkan jerawat, meluruskan rambut, melegakan kulit gatal dan banyak lagi. Untuk dapatkan lebih terperinci saya kongsikan 14 manfaat dan khasiat daun lidah buaya.

JANGAN LUPA BACA : >Petua Meluruskan Rambut Kerinting Dengan Cepat

Cara Meluruskan Rambut Dengan Lidah Buaya

Cara mencegah jerawat

 1. Mengubati Masalah Jerawat

Antara manfaat lidah buaya, adalah sebagai ubat jerawat. Lidah buaya mengandung senyawa aktif yang disebut polifenol sebagai agen anti bakteria.

Khasiat ini dapat membantu untuk menghilangkan jerawat pada wajah anda serta mencegah pertumbuhan bakteri yang membantuk pertumbuhan jerawat.

 1. Caranya cuci wajah anda terlebih dahulu.
 2. Sapukan kandungan gel lidah buaya pada bagian wajah yang berjerawat pada setiap pagi dan petang.

Selain itu, untuk hasil yang lebih efektif, penggunaan gel lidah buaya sebagai ubat jerawat 35% lebih berkesan bila diikuti dengan penggunaan ubat jerawat dari dokter.

 

Cara Meluruskan Rambut Dengan Lidah Buaya

Cara Merawat Luka Agar Cepat Kering

 1. Mempercepat Penyembuhan Luka Di Kulit

Dengan adanya agen senyawa ia dapat membantu mempercepatkan penyembuhan luka di kawasan kulit. Senyawa dapat membantu meningkatkan sirkulasi darah dan membentuk kolagen di kawasan sekitar luka sehingga pembentukkan selaput baru lebih cepat.

Selain itu, keupayaan senyawa aktif dapat mencegah kematian sel di kawasan sekitar luka sehingga mengurangi munculnya bekas luka.

 1. Cuci luka hingga bersih
 2. Pastikan perdarahan pada luka sudah berhenti.
 3. Jika luka masih berdarah, hentikan perdarahan tersebut dengan cara menekan luka menggunakan kain bersih atau tisu.
 4. Sapukan gel lidah buaya ke bahagian luka.

Perlu diingat bahwa penanganan luka terbuka harus selalu dalam keadaan bersih, begitu pula dengan lidah buaya yang digunakan harus dicuci terlebih dahulu.

Cara Meluruskan Rambut Dengan Lidah Buaya

Membantu Mengobati Herpes

 1. Membantu Mengubati Herpes

Herpes satu penyakit kulit yang disebabkan oleh masalah Herps Simplex Virs (HSV). Penyakit kulit kerap ditemui dengan ciri-ciri berupa bintik-bintik merah dan berisi geleumbung-gelembung air di dalamnya serta terasa panas dan gatal.

Penyakit kulit ini akan berlaku atau muncul apabila kita telah sihat dari penyakit seperti demam dan sebagainya. Ketika sistem imun badan lemah.

 1. Cara mengubati penyakit kulit herpes, bagian lidah buaya yang dapat digunakan adalah 0.5% ekstrak lidah buaya yang telah dijadikan dalam bentuk krim.
 2. Anda boleh mendapatkan produk ini dengan berbagai pihihan di pasaran. Sapukan krim ini 3x sehari selama 5 hari sampai 2 minggu.

Perhatian!!!  diingatkan bahawa seberapa cepat penyakit ini sembuh ia bergantung kepada sistem imun badan.

Cara Meluruskan Rambut Dengan Lidah Buaya

Luka karena Sikat Gigi

 1. Mempercepat Penyembuhan Gusi Berdarah Atau Luka Di Mulut

Tak jarang kita mendapati mulut kita mengalami sariawan akibat tergigit, terluka saat menyikat gigi dengan keras, ataupun saat kita kekurangan vitamin C.

Gusi berdarah mungkin disebabkan semasa kita mengosok dengan dengan tidak betul akan mengakibatkan gusi akan rosak dan berdarah atau kemungkinan badan kita kekurangan vitamin C.

Cara untuk mempercepatkan proses penyembuhan luka ini. Anda boleh menggunakan lidah buaya bahan campuran disaat anda berkumur atau secara langsung menyapu gel lidah buaya pada bahagian luka tersebut. Khasiat vitamin C pada lidah buaya dapat mempercepatkan proses penyembuhan ini.

Selain itu, kandungan zat lupeol dalam lidah buaya bertindak sebagai antiseptik dan dapat membantu mengurangi rasa pedih di mulut.

 1. Untuk penggunaan gel lidah buaya secara langsung, anda boleh sapukan 2-3x sehari sampai luka tersebut sembuh.
 2. Jika dijadikan sebagai larutan berkumur, anda boleh melarutkan 2 sendok makan gel lidah buaya ke dalam air bersih dan gunakan untuk berkumur selama 2 menit.

Lakukan cara ini 4x sehari untuk mempercepat penyembuhan luka. Cara ini telah terbukti memiliki kesan penyembuhan yang sama dengan penggunaan ubat kortikosteroid yang biasa digunakan untuk menyembuhkan luka di mulut.

 1. Membantu Pengubatan Psoriasis

Sebagian orang, menderita penyakit psoriasis tentu merasa sangat terganggu dengan penyakit kulit ini. Bintik-bitik merah yang sering muncul dengan rasa gatal dan disertai kulit yang mengelupas muncul akibat reaksi autoimun dalam tubuh. Penyakit kulit ini terjadi kerana sistem imun dalam tubuh salah mengenali antibodi sendiri sebagai musuh, sehingga muncul reaksi perlawanan berupa penyakit kulit psoriasis.

Dalam pengubatan psoriasis, lidah buaya yang mengandung senyawa alprogen yang dapat mengatasi reaksi autoimun tersebut.

 1. Anda boleh memanfaatkan 0.5% ekstrak lidah buaya yang telah dikemas dalam bentuk krim.
 2. Sapu krim ini 3x sehari selama 4 minggu untuk mempercepat penyembuhan penyakit psoriasis. Selain itu, kelembaban dari lidah buaya dapat mengurangi gejala rasa gatal di kulit.
Cara Meluruskan Rambut Dengan Lidah Buaya

Cara Menghilangkan Bekas Luka Bakar

 1. Mempercepat Penyembuhan Luka Dari Kesan Terbakar

Gel lidah buaya memiliki kandungan air yang tinggi dan bersifat dingin. Oleh itu, tanaman ini sering dijadikan sebagai ubat pengubatan luka terbakar, baik yang disebabkan oleh panas ataupun zat kimia tertentu.

Selain itu, kandungan anti bakterinya dapat mencegah infeksi sekunder yang sering terjadi pada luka bakar yang berpanjangan dan efek antioksidan yang dimiliki lidah buaya dapat menankis reaksi peradangan pada luka bakar.

Namun, harus diketahui bahawa penelitian yang pernah dilakukan sejauh ini membuktikan bahwa lidah buaya hanya mampu membantu penyembuhan luka bakar peringkat 1 dan peringkatt 2, di mana luka bakar belum sampai menembus lapisan dalam kulit atau yang disebut dengan dermis.

 1. Sapukan gel lidah buaya 2x sehari selama 6 minggu atau sampai luka bakar sembuh.
 2. Anda boleh mencampurkannya dengan minyak zaitun untuk mendapatkan efek penyembuhan yang lebih baik.

JANGAN LUPA BACA :> Tanda Perempuan Tiada Dara Sebelum Kahwin

 1. Membantu Mengatasi Dermatitis Atau Ekzim

Apa itu dermatitis? Dermatitis atau ekzim adalah radang pada bahagian kulit ia sering muncul pada kulit sensitif. Terutama pada kawasan yang tertedah dengan cuaca yang panas. Kulit akan tampak merah, muncul bintik-bintik dan gatal. Dengan itu lidah buaya dapat mengatasi masalah ekzim yang anda alami.

Sensasi dingin dari gel lidah buaya bisa mengurangi rasa gatal dan senyawa seperti alprogen dan C-glukosil yang terkandung didalamnya dapat mengatasi peradangan serta meredakan ruam merah yang muncul.

 1. Hiris lidah buaya untuk mendapatkan gelnya.
 2. Kemudian sapu gel lidah buaya tersebut pada kawasam yang terkena ekzim atau dermatitis 2kali sehari hingga gejala ekzim menghilang.

 

8. Menjaga Keremajaan Kulit Wajah dan Badan

Para ahli telah banyak membuat penelitian dan telah terbukti bahawa lidah buaya memiliki begitu banyak manfaat antaranya kesihatan untuk kulit. Antara kelebihan lidah buaya dapat menjaga keremajaan kulit. Kandungan antioksidan didalam lidah buaya dapat melawan radikal bebas dan berperanan sebagai senjata untuk melambatkan proses penuaan kulit.

Selain itu, gel lidah buaya juga dapat meningkatkan produksi kolagen dan mempertahankan elastisitas kulit sehingga kulit kelihatan anjal, gebu serta segar.

 1. Gunakan gel lidah buaya sebagai masker ke seluruh badan termasuk wajah dan biarkan selama 20 minit.
 2. Setelah itu bilas dengan menggunakan air bersih.

Lakukan cara ini 2kali dalam seminggu untuk mendapatkan kulit awet muda sesuai yang anda inginkan.

 1. Menghilangkan Panau di Wajah

Cara menghilangkan panau? Antara kelebihan lidah buaya adalah menjadi sebagai agen anti bakteria. Gel lidah buaya memiliki kemampuan untuk menjadi agen anti jamur. Antara kelebihan gel lidah buaya dapat menghindari pertumbuhan jamur yang sering muncul di kulit sebagai panau.

 1. Sapu gel lidah buaya ke area kulit yang terinfeksi panau dan biarkan selama 10-15 minit.
 2. Setelah itu bilas gel dengan menggunakan air bersih.
 3. Ulangi langkah ini 2kali sehari hingga panau di kulit anda menghilang.

 

 1. Membantu Menghilangkan Plak Pada Gigi

Cara menghilangkan kekuning di gigi? Kekuningan di gigi itu adalah “PLAK” yang sering membuat anda sukar untuk melontarkan senyuman kepada orang lain kerana malu dengan keadaan gigi. Antara sebab utama munculnya plak pada gigi adalah disebabkan zat yang dihasilkan oleh bakteria pada rongga mulut. Cara mengatasi kekuningan di gigi adalah dengan menggunakan lidah buaya sebagai larutan kumur.

Lidah buaya sudah terbukti dalam satu penelitian oleh para ahli ada menyebut bahawa jus lidah buaya dapat mengatasi masalah pertumbuhan bakteria dalam rongga mulut. Selain itu, lidah buaya juga memiliki kesan sama dengan senyawa klorheksidin yang terdapat pada ubut kumur bagi menghilangkan plak di gigi sekali dapat memutihkan gigi secara tradisional.

 1. Potong 1 tangkai tanaman lidah buaya dan cuci hingga bersih.
 2. Selanjutnya potong tanaman lidah buaya menjadi bagian yang lebih kecil kemudian masukkan ke dalam blender dengan menambahkan sedikit air.
 3. Berkumurlah dengan menggunakan jus lidah buaya tersebut selama 2-3 minit kemudian lanjutkan dengan berkumur menggunakan air bersih. Lakukan langkah ini secara teratur 2-3 kali sehari selama 15-30 hari.
 4. Mengatasi Sembelit

Bukan itu saja lidah buaya juga boleh digunakan sebagai ubat untuk mengatasi masalah sembelit, konstipasi dan susah buang air besar.

Bahagian yang dapat menolong anda dari masalah sembelit ini adalah dari bahagian korteks lidah buaya. Korteks yang berada di bawah kulit dan ia berperanan mengatasi sembelit dengan memiliki komponen yang disebut dengan aloin / berbaloin yang memiliki kesan laksatif.

 

Antara kesan laksatif adalah lidah buaya dapat digunakan sebagai pelincir untuk melancarkan sistem buang air besar. Aloin bekerja sebagai agen laksatif dengan meningkatkan pergerakan usus dan melawaskan. (kotoran sisa pencernaan yang akan dikeluarkan).

UNTUK PENGGUNAANNYA, EKSTRAK KORTEKS LIDAH BUAYA BIASANYA TELAH DIKEMAS DALAM BENTUK KAPSUL 100MG, 200MG, DAN 500MG DAN DIMINUM 1X SEHARI. NAMUN, KARENA KASPUL LIDAH BUAYA INI SERING MENIMBULKAN EFEK SAMPING BERUPA DIARE YANG BERKEPANJANGAN, KAPSUL INI TIDAK LAGI DIJUAL BEBAS DI PASARAN.

Namun, anda boleh mengkonsumsi jus lidah buaya yang memiliki kandungan serat yang tinggi untuk mengatasi sembelit yang mungkin anda alami.

Konsumsi lidah buaya tidak disyorkan bagi ibu hamil kerana ia memiliki kesan sampingan terus timbulnya kontraksi rahim yang dapat mengakibatkan keguguran atau kelahiran pra matang.

12. Menurunkan berat badan

Manfaat lain yang juga sangat menarik dari lidah buaya yaitu efek menurunkan berat badan terutama pada orang mengalami masalah kegemukan atau obesitas.

Lidah buaya memiliki begitu banyak kandungan serat yang tinggi dapat membantu mengikat lemak dan melancarkan pencernaan sehingga proses penyerapan nutrisi berjalan dengan baik dan mencegah adanya penimbunan lemak. Konsumsi 147mg gel lidah buaya 2x sehari selama 8 minggu secara teratur untuk mendapatkan manfaat ini.

13. Membantu Mengubati Masalah Diabetes / Kencing Manis

Dalam sebuah penyelidikan telah menyebutkan bahawa lidah buaya boleh meningkatkan sensitiviti hormon insulin yang berfungsi dalam mengawal kadar gula dalam darah. Hal ini dapat membantu dalam pengubatan diabetes.

Konsumsi ekstrak lidah buaya 1kali sehari dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Namun, harus diingatkan bahawa lidah buaya hanya dapat mengawal diabetes, bukan sebagai terapi pengganti ubat diabetes yang diberikan oleh dokter.

14. Menurunkan Kadar Kolesterol Dalam Darah

Satu penyelidikan telah membuktikan bahawa lidah buaya mempunyai manfaat dalam menurunkan kadar kolesterol dalam darah sebesar 15-25 %. Kandungan asid amino dalam lidah buaya mampu mengawal kolesterol dalam darah untuk segera diproses dan dikeluarkan dari dalam tubuh.

Anda dapat mengkonsumsi ekstrak lidah buaya 1kali sehari secara teratur dan tentu saja perlu diimbangi dengan menjaga pola makan rendah kolesterol.

Beberapa manfaat menakjubkan dari lidah buaya sudah dijelaskan diatas. Waktunya anda mengaplikasikannya dan dapat seribu khasiat positif dari lidah buaya untuk tubuh anda.

Please rate this

Summary

8 thoughts on “Cara Meluruskan Rambut Dengan Lidah Buaya

 1. khairulanwar

  Secara jujur saya juga dlu pengamal lidah buaya tetapi khas untuk wajah sahaja tak sangka untuk rambut pown boleh. Terima kasih bro lepas ni boleh try sebab rambut saya sedikit beralun

  Reply
 2. Kamil Salleh

  Wah…rupanya banyak khasiat dwun lidah buaya. Setakat saya tahu ia dapat buat mask untuk hilang jerawat.

  Moga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua pembaca.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.