Petua Hilangkan Batuk Dan Gatal Tekak 5/5 (2)

By | September 18, 2017

Petua Hilangkan Batuk Dan Gatal Tekak

Assalamualaikum, kali ini blog Hakim Mahmud kongsikan Petua Hilangkan Batuk Dan Gatal Tekak. Mungkin ada yang terfikir apakah sebab kita mudah terkena dengan penyakit batuk dan sakit tekak ni. Yang biasa saya tahu adalah disebabkan ole cuaca yang tidak menentu sekejab hujan sekejab panas itulah antara penyebab batuk.

Petua Hilangkan Batuk Dan Gatal Tekak

Petua Melegakan Batuk Dan Gatal Tekak

Ramai yang bertanya bagaimana cara untuk hilangkan batuk, gatal dan sakit tekak. Di sini saya bakal kongsikan petua hilangkan batuk dan gatal tekak dengan cepat. Terdapat beberapa cara untuk merawat batuk dan gatal tekak. Antaranya adalah :

Petua Melegakan Batuk Dengan Cepat

Cara tradisional dan Petua Hilangkan Batuk Dan Gatal Tekak adalah dengan menggunakan rendaman nasi dengan embun. Dan ada pula,mencampurkan madu dan lemon / limau nipis dan saya juga pernah terbaca petua melegakan batuk dan sakit tekak dengan menggunakan pisang.

Terdapat banyak cara untuk merawat batuk dan sakit tekak ini jangan risau. Di bawah ini nanti saya kongsikan langkah dan cara hilangkan batuk dan gatal tekak secara alami serta berkesan.

Cara Hilangkan Batuk Dan Gatal Tekak

  • Minum Air Suam :

Dengan meminum air suam dapat membantu untuk hilangkan dan melegakan batuk dan sakit tekak. Caranya adalah dengan terus menelan air suam tersebut . Ingat jangan terlalu panas nanti melecur lidah.

  • Makan Gula Melaka :

Caranya adalah hisap atau mamah gula melaka yang telah dipotong kecil. Makan atau mamah gula melaka tersebut sehingga batuk atau gatal tekak beransur hilang. Insyaallah tekak gatal tiada lagi.

  • Lemon dan Air Suam :

Antara cara dan Petua Hilangkan Batuk Dan Gatal Tekak adalah dengan menggunakan perahan lemon ke dalam air suam. Lakukan sebanyak 3kali sehari untuk keberkesanan yang cepat.

Jika tiada lemon tidak mengapa kerana kita boleh menggunakan limau nipis sebagai alternatif lain untuk menggantikan lemon.

Terima kasih kepada yang sudi datang berkunjung ke blog saya. Di sini saya juga ada kongsikan petua tradisional yang lain antaranya Petua Cara Meluruskan Rambut Dengan Lidah Buaya. Semoga petua-petua ini dapat memberi manfaat kepada anda. Jangan lupa untuk kongsikan ke facebook dan twitter.

Please rate this

5 thoughts on “Petua Hilangkan Batuk Dan Gatal Tekak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.